неделя, 4 януари 2015 г.

КАРТОФЕНА СУПА




Нужните продукти:

2 моркова - (единият настърган на едро, другият на ситно)
1 главичка лук- нарязана на ситно
2 литра  студена вода (може и малко повече - около 2,500мл.)
2 суп. лъж. сушени  зеленчуци  ( пъщарнак , сладък червен пипер , зелен пипер,праз )*
2 суп. лъж. пикантина 
3 картофа - 430гр.
110гр.ориз (1к.ч.)
50 гр.пресни пиперки-по половин зелена и половин червена**
1 суп.лъж.едра сол

 * Купувам  ги от "Карфур" различни видове според предпочитанията и си ги смесвам.
** Винаги имам нарязани и замразени

За застройката:

3 жълтъка
200гр.кисело мляко

Подправки:

целина листа
магданоз





Настъргваме 1 морков на едро и го запържете в олио за малко, докато оцвети олиото в хубав жълт цвят.











Добавяме другият морков настърган на фино и лука нарязан на ситно и разбъркваме за 1-2мин.


 

Слагаме сушените зеленчуци  , доливаме вода, овкусяваме с 2 суп. лъж. пикантина и след като заври,варим 5 мин.на умерен*** огън. 





***При мен на 4 от 6 степенна мощност на котлона.




Добавяме картофите нарязани на ситни кубчета (на по- малко от 1 см.). и  ориза (измит под течаща вода).







Изчакваме отново да заври и слагаме  пресните пиперки нарязани на ситно , едрата сол и варим 7мин. Дърпаме супата от котлона и оставяме така без да махаме капака , да почине 5 минутки. Това спомага ориза да се досвари.

През това време приготвяме застройката.
Разбиваме 3-те  жълтъка с киселото мляко  и темперираме като добавяме част от супата към яйцата.

Подправяме със ситно нарязани листа от целина и магданоз.






По желание поръсваме с прясно смлян черен пипер.

Добър апетит!