Нужните продукти:
2 моркова - (единият настърган на едро, другият на ситно)
1 главичка лук- нарязана на ситно
2 литра студена вода (може и малко повече - около 2,500мл.)
2 суп. лъж. сушени зеленчуци ( пъщарнак , сладък червен пипер , зелен пипер,праз )*
2 суп. лъж. пикантина
3 картофа - 430гр.
110гр.ориз (1к.ч.)
50 гр.пресни пиперки-по половин зелена и половин червена**
1 суп.лъж.едра сол
* Купувам ги от "Карфур" различни видове според предпочитанията и си ги смесвам.
** Винаги имам нарязани и замразени
За застройката:
3 жълтъка
200гр.кисело мляко
Подправки:
целина листа
магданоз
Настъргваме 1 морков на едро и го запържете в олио за малко, докато оцвети олиото в хубав жълт цвят.
Добавяме другият морков настърган на фино и лука нарязан на ситно и разбъркваме за 1-2мин.
Слагаме сушените зеленчуци , доливаме вода, овкусяваме с 2 суп. лъж. пикантина и след като заври,варим 5 мин.на умерен*** огън.
***При мен на 4 от 6 степенна мощност на котлона.
Добавяме картофите нарязани на ситни кубчета (на по- малко от 1 см.). и ориза (измит под течаща вода).
Изчакваме отново да заври и слагаме пресните пиперки нарязани на ситно , едрата сол и варим 7мин. Дърпаме супата от котлона и оставяме така без да махаме капака , да почине 5 минутки. Това спомага ориза да се досвари.
През това време приготвяме застройката.
Разбиваме 3-те жълтъка с киселото мляко и темперираме като добавяме част от супата към яйцата.
Подправяме със ситно нарязани листа от целина и магданоз.
По желание поръсваме с прясно смлян черен пипер.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар