четвъртък, 8 януари 2015 г.

ГУАКАМОЛЕ

Гуакамолето е нещо като нашето кьопоолу. Само ,че мексиканците го приготвят от авокадо. 
Като купуваме авокадото не трябва да е нито твърдо, нито много меко - това значи добре узряло.ако е много твърдо трябва да го изчакаме за 2-3 дни.

Ето и малко информация:
Произхожда от Централна Америка и е познато още преди 8000 г. на ацтеките  и маите. Названието му (ahuacatl)идва от езика нахуатъл , което в превод означава тестиси  поради приликата на  плода  с този анатомичен орган. Растението е донесено в Европа от испанците през 17 в. Днес най-големите производители на авокадо са Мексико,Индонезия, САЩ, Бразилия, и Коумбия.   Големи плантации с авокадо има и в Европа- в Испания и на Корсика. 

Хубаво е да се приготви непосредствено преди поднасяне.Става лесно и бързо.

Нужните продукти:

2 бр. добре узряло авокадо
половин глава лук
половин зелена люта чушка
половин домат (почистен от семките)
2 скилидки чесън
3-4 суп.лъж. зехтин
5-6 сктръка магданоз
2 суп. лъж. лимонов сок
сол и черен пипер

Приготвяне:
Разрязваме на две, махаме костилката и с лъжица изгребваме плода. 

Всичко слагаме в пасатора и за 30секунди е готово.




 Добър апетит!