Ето и нужните продукти :
За карамела:
120гр.захар
3 суп.лъж. вода
За млечната смес:
200гр.захар5 яйца
800мл.прясно мляко
1 ванилия
* Много важно е да преценим размера на формата. Ако нямаме голяма можем да направим млечната смес от :
180гр.захар
4 яйца
650мл.прясно мляко
1 ванилия
За кексовата смес:
1 яйце100гр.захар
100мл.олио
100гр.брашно
1 бакпулвер
1 суп.лъж. какао – ( 5 гр. )
100мл. прясно мляко
За приготвянето на карамела виж ТУК
Приготвяне на яйчената смес:
Изсипваме млякото и захарта в тенджерка (аз използвам алуминиева,защото в нея млякото не загаря),включваме котлона и започваме да бъркаме докато се разтвори.Много е важно след като захарта се е разтворила,веднага да дръпнем от котлона.Разбиваме яйцата с бъркалка и ги добавяме към млякото.Не използваме миксер,защото се образува много пяна.Ако се притеснявате за яйцата трябва да знаете,че няма да се пресекът,защото млякото не е горещо,а леко топло. Прецеждаме сместа и разпределяме върху карамела.
Приготвяне на кекса:
Разбиваме с миксер продуктите по реда на изписването и изсипваме по средата на млечно-яйчената смес.
След като сложим във фурната,наливаме в тавичката гореща вода(не вряла) и печем на водна баня,като нивото на водата е до половината на тавичката (при мен водата е 2 литра).
Слагаме решетката по средата на фурната с горно и долно печене + вентилатор.
Печем в предварително нагрята фурна на 160 градуса за 1 час.
Оставяме да се охлади.Хубаво е да престои в хладилника за една нощ или няколко часа.
С помощта на нож отделяме сладкиша от стените на формата и обръщаме в чиния.
Да ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар