четвъртък, 1 януари 2015 г.

САРМИ ОТ ЛАПАД





Приготвяме по-големи листа лапад-хубаво е да са по-широки,защото се работи по-лесно.
Ако имаме търпение и с по -малки става. Изрязваме   жилката на всяко листо - става много лесно.


Слагаме тенджера с подсолена вода на котлона - не е нужно да ври , а да е гореща.Всяко листо хващаме с удобна щипка ,потапяме във водата и веднага  изваждаме.


Така листата си запазват зеления цвят , а и не им е нужно повече -те веднага омекват.


 Оставяме ги да изстинат ,а през това време приготвяме плънката .



Една глава кромид лук се нарязва на ситно ,запържва се леко -само да омекне,добавяме 1 чаша ориз (почистен и хубаво измит ) -моята е с вместимос 200мл.Пържим за малко и прибавяме каимата около 500гр.. Бъркаме докато каймата се поеме хубаво от ориза и се раздроби на ситно.Може предварително да се запържи каймата ,но в този случай аз я добавих към ориза.Подправяме  със сол, чубрица и червен пипер.


  Идва  сега е ред на навиването.


Слагаме ги в тенджера ,поръсваме с червен пипер и отгоре поливаме с олио .



Захлупваме с чинийка сармичките и на бавен огън варим 20мин.Изключваме котлона и оставяме за още 10 мин.

После ги хапваме .По желание с кисело мляко и чесънче.




Добър апетит!