четвъртък, 1 януари 2015 г.

САРМИ ОТ ЛАПАД



Приготвяме по-големи листа лапад - хубаво е да са по-широки, защото се работи по-лесно.
Ако имаме търпение и с по-малки става. Изрязваме жилката на всяко листо, като го сгънем ( виж снимката) - става много лесно и бързо.

Слагаме тенджера с подсолена вода на котлона - не е нужно да ври, а да е гореща. Всяко листо хващаме с удобна щипка, потапяме във водата и веднага изваждаме.


Така листата си запазват зеления цвят, а и не им е нужно повече - те веднага омекват.


Оставяме ги да изстинат, като през това време си приготвяме плънката.


Една глава кромид лук се нарязва на ситно. В тенджера сипваме олио, слагаме лука и го запържваме на слаб огън докато омекне. Добавяме 1 чаша ориз почистен и хубаво измит - моята чаша е с вместимост 200мл. Пържим за малко и прибавяме 500гр кайма. Бъркаме докато каймата се поеме хубаво от ориза и се раздроби на ситно. Може предварително в отделен съд да си запържим каймата, но в този случай аз я добавих към ориза. Подправяме със сол, чубрица и червен пипер.


Сега е ред на навиването.


Подреждаме сармички в тенджера, поръсваме с червен пипер и струйка олио.


Захлупваме с чинийка сармичките и варим на бавен огън

20мин. Изключваме котлона и оставяме за още 10 минути.
По желание можем да ги поднесем с кисело мляко и пресен чесън.



Добър апетит!





Няма коментари:

Публикуване на коментар